Blockchain

Is Blockchain een revolutionaire technologie of zoals sceptici zeggen oude wijn in nieuwe zakken. Vanuit Bedrijfspunt zien we de eerste resultaten van een revolutie een Internet 2.0 zoals het bedoeld is.
Crypto Currency en smart-contracts zijn de eerste toepassingen.
De Bitcoin en Escrow-accounts zijn de meest bekende toepassingen tot nu toe, dit is nog maar een begin.

Het mooie van deze digitale munt is dat het naast een waarde in het economische verkeer ook van data kan worden voorzien. De munt is ‘programmeerbaar’.
Een wereldhandelsplaats obv digitale transacties.
De kenmerken eigendom, transacties, handel, contracten en vertrouwen, maar ook governance en compliance worden digitaal.

De waarde van de Bitcoin: per september 2016: Schommelt tussen de $800 en $1.000, de echte waarde van de munt zit in de data welke ‘gekoppeld’ kan worden aan de munt. Een Bitcoin is op de splitsen in 100 miljoen delen, of te wel de kleinste eenheid is 1/100.000.000 Satoshi. De Sathoshi is ook programmeerbaar.

Ledger – gedeelde database – grootboek
Geautomatiseerd boekhouden, weer een aantal FTE minder op de afdeling Administratie.
De handelstransacties worden traditioneel geadministreerd in boekhoudingen per bedrijf en per bedrijfskolom.
Door de digitalisering via diverse boekhoud, ERP en automatiseringspakketten zijn de administraties inmiddels digitaal op elkaar afgestemd. Dit is een mooi begin waar de laatste 50 jaar hard aan is gewerkt.
Dit boekhoudtraject gaat radicaal veranderen door het digitale ‘grootboek’ oftewel het register, de ledger.

Trusted third parties & Efficiency in de bedrijfskolom.
De laatste 50 jaar is het boekhoudtraject gewijzigd en gedigitaliseerd.
Cash, werd digitaal en binnenkort krijgen we dus ‘smart contracts’ en Crypto Currency
Ondernemers hebben te maken met deze vertrouwde partijen, Trusted Third Parties, gemeente, belastingdienst, banken, accountants, notarissen e.a. leveranciers/dienstverleners

Single Source of Truth – het register, de ledger.
Het maakt de nodes, de computers in het netwerk of het grootboek niets uit of een bitcoin een waarde in Euro’s of Dollars vertegenwoordigt, of iets anders van waarde of bezit. Gebruikers kunnen dit zelf bepalen.

Internet of Things
We krijgen te maken met machines die deelnemen in het economisch verkeer, de Iphone/Android, auto en thermostaat.
Maar denk ook aan een koelkast-registratie, van waaruit het winkellijstje naar PicNic wordt verzonden of de UPS drones die pakjes bezorgen. Met deze diensten is het logisch dat er ‘digitaal afgerekend wordt.

Defacto standaard – systeem in ontwikkeling.
Hyperledger (Bluemix – IBM – Linux )
Microsoft- Azure versus
Ethereum

Trusted Third Parties zullen uiteraard niet afwachten, zo zien we al diverse banken, overheden en accountants actie ondernemen.

Vanuit Bedrijfspunt blijven we de titanen strijd om de standaard zeker volgen en waar mogelijk onze expertise inzetten om een bijdrage te leveren.

Grote banken omarmen blockchain – 28 september 2016
Een aantal van de grootste banken ter wereld gaat een samenwerking aan voor het afhandelen van internationaal betaalverkeer via blockchain.

Binnen de zogeheten Global Payments Steering Group (GPSG) gaan de banken werkafspraken maken om een betaalsysteem in te richten dat werkt via blockchain. Door met deze digitale grootboektechnologie te werken, kunnen transacties sneller en efficiënter worden afgehandeld en zijn alle details daarbij inzichtelijk. Zo klinkt de theorie althans.

De geldstroom waar het om gaat omschrijven de betrokken partijen als ‘high-volume, low-value global transactions’.
De banken om wie het gaat zijn: Bank of America, Merrill Lynch, Santander, UniCredit, Standard Chartered, Westpac Banking Corporation en Royal Bank of Canada. Ze werken met technologiepartner Ripple, een bedrijf waar onder meer Google Ventures en Andreessen Horowitz in investeerden.

Wij informeren u graag over de mogelijkheden, use-cases en projectmanagers.
Bel of stuur een bericht voor een kennismaking en oplossingsmogelijkheden. Team Amersfoort 033 4654637 of bedrijfspunt[@]bedrijfspunt.nl