Fusie en overnameprocessen

Mergers & Acquisitions, Fusie- en overnameprocessen, bestaan zelden alleen uit financiële overwegingen.
Meestal gaat er een lange fase van overwegen aan vooraf. Daar horen ook emoties bij. Is het bijvoorbeeld wel écht verstandig om het (familie)bedrijf te verkopen?
Wegen de financiële voordelen tegen het emotionele verlies op? Wat zijn de consequenties voor de werknemers, klanten en de naam van uw bedrijf?
De mooiste deals worden gesloten met de juiste kennis en beste contacten; accelerate entrepreneurship.

Mergers & Acquisitions
Er is een gunstig investeringsklimaat – het aantal transacties neemt toe als gevolg van:
• Consolidaties in een aantal sectoren zoals Insurance, Food en Telecom
• Toenemende investeringen door Chinese bedrijven in NL
• Diverse Investeringsinjecties in Tech, Biosciences/Pharma en LNG
• Toenemende divestments (Staatverkopen, banken e.d)].
De naderende Brexit biedt de nodige kansen voor de Nederlandse markt, maar dat de aanhoudende onzekerheid over de Brexit onderhandelingen zorgt voor terughoudendheid bij strategische keuzes. De aangekondigde afschaffing van de dividendbelasting is een gunstige ontwikkeling. Voor investeerders is dit een extra reden om te investeren in een Nederlands bedrijf, of een hoofdkantoor in Nederland te vestigen. ”

 

Wat gebeurt in de M&A markt? Welke rol speelt technologie? En wat zijn internationale ontwikkelingen? Daphne Bens, partner bij DLA Piper, geeft antwoord.

kira software – Analyse / BI software https://kirasystems.com/
Casus, data zoektocht verplaatst van human analysis naar machine learning. ; Juridische clausule onderzoek

Controlled auction
Dit leidt naar een betere prijs betere voorwaarden onderhandeling.

Trade buyers versus Private equity

Blockchain, escrow,

In de zakenwereld wordt op het moment veel gesproken over de rol van technologie in M&A. Daphne: ‘Het is nu het moment om technologie te omarmen. Als je dat nog niet hebt gedaan, ben je aan de late kant. Het is gelukkig nog niet té laat. Wij zien technologie als hulpmiddel om onze dienstverlening beter te maken. We verzamelen onze eigen data en hebben software ingekocht die ons helpt bij het analyseren van data. Hoe dat werkt? We werken met een softwaretool die een groot aantal contracten kan analyseren op bepaalde clausules. In plaats van dat je een aantal jonge advocaten in een hok zet om vrij monotoon en saai werk te doen, laat je nu de computer die eerste analyse maken. Zo zet je onze mensen in om daadwerkelijk te kijken wat er relevant is voor de klant.

’Trendreport 2018Begin volgend jaar komt het vierde trendreport, waarin data van meer dan duizend transacties is geanalyseerd op juridische voorwaarden, van DLA Piper uit. Daphne: ‘In plaats van dat we die data allemaal voor onszelf houden, hebben we nagedacht hoe we iets aan de markt kunnen teruggeven en onze analyses kunnen delen met onze cliënten en met elkaar. We zitten in een markt waarin we heel actief zijn op M&A.’Wat kunnen we uit dat trendrapport halen?

Daphne: ‘Verkopers hebben over het algemeen een voordeel in de markt. Het is een verkopersmarkt. Mensen die hun business verkopen, kunnen betere voorwaarden vragen. Het aanbod – althans hot assets zoals bedrijven in technologie – is schaars. (…) Een andere trend die wij zien, is dat je meer investeerders van buitenaf krijgt.

Amerika en China komen naar de Europese markt. Het hangt er natuurlijk wel net vanaf waar ze in geïnteresseerd zijn.’Uitdagingen in M&AWat zijn de uitdagingen in M&A? Daphne: ‘Je hebt de uitdaging van technologie: dat men technologie moet omarmen en inzetten om een beter product voor de cliënt neer te zetten. In plaats van dat je er angstig voor bent, is het iets waar je in moet stappen en aan mee moet doen. Je moet ook niet bang zijn voor concurrentie, zij kunnen jouw dienstverlening voor cliënten alleen maar beter maken.

Wat ik nu ook als trend ziet, is dat je de kans loopt dat je heel lang in een traject zit zonder dat je het menselijke aspect toevoegt. De les is: omarm technologie, maar voeg dat menselijke contact al eerder in het traject toe zodat issues ook eerder boven komen drijven. Bron: mda 7ditches ’Deze video is tot stand gekomen in samenwerking met DLA Piper, één van de grootste zakelijke juridische dienstverleners wereldwijd.

Geplaatst in big data, Blockchain, business intelligence, data, Strategie executie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *